Simning

Efter att suttit sjuk två veckor och avslutat och summerat 2011 så är det dags att titta framåt. Två år med halvdann måluppfyllnad, dags att tänka lite annorlunda kanske. Livet är lite för komplicerat för att binda upp en prestation vid ett specifikt tillfälle. Det må vara så eliten måste göra, men för oss som bara gör detta för att det är kul är det att krångla till det i onödan.
Read the rest of this entry »

Den gångna helgen arrangerade klubben en träningshelg med öppet vatten-simning. Mikael Rosén, flerfaldig Vansbro-vinnare och en av de sista långdistansarna i Sverige (alla satsar på sprint nuförtiden) höll i instruktionerna. En del lärde jag mig trots att jag missade andra dagen på grund av förkylning (tack, kvinnan i TexMexen på Zurich flygplats som torkade dig om näsan när du gjorde i ordning min 100-kronors burrito).

Read the rest of this entry »

Jag har gått två kurser för att lära mig crawla. Först en intro-kurs på Fysiken, där vi fick simma i Emilsborgs 17m-bassäng. Det var ”intressant”, men jag lärde mig iaf såpass mkt att jag kunde simma crawl hyfsat kontinuerligt.
Lite senare gick jag Ted Ås’ crawls-kurs och tog mig till en nivå där jag kunde ligga i snabb-banan på Valhalla utan att skämmas alltför mkt.

Efter dessa två kurser har jag i princip uteslutande simmat på egen hand. Ur ett teknikperspektiv så är detta kanske inte optimalt, man får väldigt lite feedback (även om den store, skallige, gotlänningen i Valhalla gett några tips). Om man behöver träningskamrater för att sporras till att ta i de sista procenten så är ju det också en nackdel.

Mitt problem med klassisk, gemensam simträning är detta:
”6×50 teknik V15
1. valfri drill
2. teknik

6×50 v15
1. skovla 20m resten teknik
2. DPS -räkna tagen

6×50 v15
1. 25 MAX resten löst
2. teknik

6×50 v15
1. 25 fjäril 25 löst
2. teknik

3 varv på serie (sammansatt / arm / valfria leksaker eller ss):

200 jämn fart
3×100 v20 öka farten 1-3 ca 3 sek
8×50 v15
1. 25/30/35/40 MAX resten löst
2. teknik

100 avbad
4000m”

Två gånger har jag försökt mig på ngt sånt. Båda gångerna simmades det ungefär hälften av planen, och en stor del av tiden tillbringades med att titta på programmet och försöka lista ut vad som skulle hända härnäst. Det var inte bara jag som hade det såhär.

I objektiva mått mätt så är jag en halv-dann simmare. Kass om man jämför med simmare, helt ok om man jämför med löpare och cyklister. Ett 4k-pass är mkt simning i mitt tycke, så jag undrar lite varför man lägger upp såna här pass, som väldigt få ”icke-simmare” har en chans att klara.

Hur som. Min simträning går normalt ut på lite uppvärmning, följt av lite teknikövningar, och sedan ngt slags intervall-pass baserat på jämn fart i Nx100m eller Nx200m, där jag får mellan 5 och 20s vila. Det behöver inte vara svårare än så i mitt tycke (alldeles bortsett från det faktum att alla teknikdetaljer i simning räcker utmärkt för att fylla min hjärna).

De sista veckorna har jag skärpt mig lite, tagit mig till bassängen 3ggr/vecka och dessutom tagit i litegranna, så det var med viss spänning jag körde en ny time-trial igår (jag har sedan förra året då och då kört en testsimning, 1500m med mellantider varje 500ing). Nedan kan resultatet beskådas, tillsammans med 4-veckors snittet för min simträning de senaste 2 åren.

Simträning 2009-2010

Simträning 2009-2010

Så det går ju framåt iaf. Nu ska jag försöka undvika de regelbundna uppehållen i simträningen i några månader och se om inte den där 25-minuters-gränsen ska kunna krossas ordentligt.

Det finns en rad klassiska drömmar (fler än man tror visar det sig, min favorit är den när tänderna ramlar ut) med hyfsat rimliga tolkningar. Många drömmar verkar starkt influerade av vad man genomgår i verkliga livet, men psykologerna vill gärna tolka lite mer än vad som kanske är vettigt. Min återkommande mardröm inför prov och tävlingar är att jag är på helt fel ställe, alldeles för sent, och gärna med helt fel utrustning. Är detta för att jag undermedvetet är rädd att misslyckas med provet eller tävlingen? Eller är det kanske snarare för att jag är nervös för att inte komma till start i tävlingen som jag känner mig (iaf medvetet) säker på att prestera bra i?

Löp-drömmar är en annan kategori drömmar som antagligen påverkas av att man ligger i sängen och sover. Det är helt enkelt väldigt svårt att springa bra med ett täcke och två katter på benen. Sen jag började simma har jag nu fått en variant på denna. Jag ska i ngn situation simma, och har väldigt svårt att få ner armen i vattnet. Jag ligger iofs ofta ovanpå vattnet och flyter, men tar man inga simtag kommer man inte framåt. Denna dröm återkom ofta, och en rimlig tolkning är att jag ofta tänker på simning, och ligger man i en säng är det svårt att sticka ner armen i madrassen på ett bra sätt.

Nu har jag dock varit med om en ny version av denna. Jag ligger fortfarande som ett flöte ovanpå vattnet, men jag kan ändå få grepp om det och simmar med oanad fart. På ett sätt är det en parallell till standard-drömmarna om att flyga och att falla. Det är snarlika koncept, och man kan snabbt växla mellan dem, men ibland känner man att man har kontroll, och man både flyter och greppar samtidigt.

Säsongen 2011 startar nu. Jag är stark, frisk, flyter och har grepp.

http://www.lisanorden.se/att-balansera-pa-ratt-sida/

Jag har misslyckats med balansen. Efter ett hårt träningsblock, som avslutades med en kanske lite för utdragen träningsdag, blev jag aldrig pigg igen förra veckan, och ett simpass följt av långlöp på söndagen tog mig sannolikt över gränsen.
De sista vintermånaderna är ju också då allas immunförsvar är körda i botten i väntan på solen, så det har hostats och snörvlats en hel runt omkring en sista tiden.

Hur som helst, nu sitter man här med stel nacke, feber och ont i halsen. Som tur var har min träningsplan en extra-vecka i detta blocket, så det kunde knappt hända lägligare. Då får jag tid att pyssla lite med mitt nya uppdrag som webmaster för Triathlon Väst istället.

Och just det ja, trots att jag var hängig förra veckan blev det nytt PB på sim-TT: 1500m på 26.10.

Första passet efter simanalysen lämnade mig rätt bra trött i axel-området, på gränsen till att jag var rädd för överbelastningsskada. Bestämde mig för att skippa paddlarna ett tag, med rätt ”catch” får mina armar fullt nog att jobba med (relaterat ämne: Erik har aldrig gillat att bygga överkropp i gymmet).

Hur som, idag var det dags för andra passet med hjärnan full av nya idéer.

 • Fokus på:
  1. hålla ihop core så att benen plaskar i ytan
  2. sträcka ut axeln
  3. satsa på EVF (early vertical forearm) och sluta ta taget så djupt

 • Jag tar ca 42-44 simtag på en normal 50a. Detta har visat sig helt ok enl. tillgänglig expertis (även om Per tycker att man ska ha Hacketts och Thorpes 30 simtag som mål).
 • Jag kan komma ner på 35 utan att överdriva sidbensparkandet.
 • Utan att maxa går en pigg 50a på 42s.
 • Mitt standard-pass, 12x100m@1.55, har plötsligt fått 5s extra vila. Sista hundringen gick på 1.35 ist för normala 1.52.

Kanske kan bli ngt det här…

Som jag nämnde tidigare så körde jag ett pass med filmning. Resultatet finns här. Slowtwitch, i sin gudomliga vishet, och tolerans för folk som inte kan simma (jämfört med folk på simforum) fick kommentera.

Idag var jag i bassängen och försökte praktisera. Det gick lite snabbare, men oj så trött man kan bli i axlarna. Inte helt märkligt då jag aldrig försökt använda dem förr. Det blir nog bättre…

Mer volym denna vecka, kroppen känns ändå fräsch, så jag satsar på en tredje vecka med ökning. Nytt distansrekord med en löprunda på 23km (med väldigt lugnt tempo dock). Körde också ett simpass med
filmning. Folket på Slowtwitch har fått kommentera så att jag får ngt att jobba vidare med.

Vecka 5 har jag sprungit 3:56 (43km), cyklat 0:50, simmat 1:55 (4,7km), totalt 7:01

Hann inte med så många andra projekt då jag jobbade fullt dessutom, så måluppföljandet var bara 40%.

Orginal-planen sa 3v hårt följt av vila, men kroppen sa även efter en extra vilodag att denna veckan skulle vara lugn.

Körde en sim-TT:
1500m, 28.00 (9.11, 9.26, 9.26)
18:40 min/km
3,21 km/h

Vecka 3 har jag sprungit 2:15, simmat 0:40, totalt 2:55