Archive for november 2010

Jag har gått två kurser för att lära mig crawla. Först en intro-kurs på Fysiken, där vi fick simma i Emilsborgs 17m-bassäng. Det var ”intressant”, men jag lärde mig iaf såpass mkt att jag kunde simma crawl hyfsat kontinuerligt.
Lite senare gick jag Ted Ås’ crawls-kurs och tog mig till en nivå där jag kunde ligga i snabb-banan på Valhalla utan att skämmas alltför mkt.

Efter dessa två kurser har jag i princip uteslutande simmat på egen hand. Ur ett teknikperspektiv så är detta kanske inte optimalt, man får väldigt lite feedback (även om den store, skallige, gotlänningen i Valhalla gett några tips). Om man behöver träningskamrater för att sporras till att ta i de sista procenten så är ju det också en nackdel.

Mitt problem med klassisk, gemensam simträning är detta:
”6×50 teknik V15
1. valfri drill
2. teknik

6×50 v15
1. skovla 20m resten teknik
2. DPS -räkna tagen

6×50 v15
1. 25 MAX resten löst
2. teknik

6×50 v15
1. 25 fjäril 25 löst
2. teknik

3 varv på serie (sammansatt / arm / valfria leksaker eller ss):

200 jämn fart
3×100 v20 öka farten 1-3 ca 3 sek
8×50 v15
1. 25/30/35/40 MAX resten löst
2. teknik

100 avbad
4000m”

Två gånger har jag försökt mig på ngt sånt. Båda gångerna simmades det ungefär hälften av planen, och en stor del av tiden tillbringades med att titta på programmet och försöka lista ut vad som skulle hända härnäst. Det var inte bara jag som hade det såhär.

I objektiva mått mätt så är jag en halv-dann simmare. Kass om man jämför med simmare, helt ok om man jämför med löpare och cyklister. Ett 4k-pass är mkt simning i mitt tycke, så jag undrar lite varför man lägger upp såna här pass, som väldigt få ”icke-simmare” har en chans att klara.

Hur som. Min simträning går normalt ut på lite uppvärmning, följt av lite teknikövningar, och sedan ngt slags intervall-pass baserat på jämn fart i Nx100m eller Nx200m, där jag får mellan 5 och 20s vila. Det behöver inte vara svårare än så i mitt tycke (alldeles bortsett från det faktum att alla teknikdetaljer i simning räcker utmärkt för att fylla min hjärna).

De sista veckorna har jag skärpt mig lite, tagit mig till bassängen 3ggr/vecka och dessutom tagit i litegranna, så det var med viss spänning jag körde en ny time-trial igår (jag har sedan förra året då och då kört en testsimning, 1500m med mellantider varje 500ing). Nedan kan resultatet beskådas, tillsammans med 4-veckors snittet för min simträning de senaste 2 åren.

Simträning 2009-2010

Simträning 2009-2010

Så det går ju framåt iaf. Nu ska jag försöka undvika de regelbundna uppehållen i simträningen i några månader och se om inte den där 25-minuters-gränsen ska kunna krossas ordentligt.

Det är lite kul att kolla statistiken för bloggen. Av de som inte är familj och kollar regelbundet kan man se att folk för det mesta är ute efter träningsprogram för triathlon, eller recept på runekakor. En del sökningar på mazariner är det också. Mitt främsta inlägg om mazariner, här, är nog det som drar till sig flest positiva kommentarer också.

Här är tre från den senaste veckan:
”Can I just say what a relief to discover someone who truly knows what theyre talking about on the internet. You genuinely know how to bring an trouble to light and make it important. More folks need to read this and realize this side with the story. I cant think youre not more well-known simply because you genuinely have the gift.”
”good post, added you to my RSS reader. FeedBurner likes you”
”Fantastic post, I really look forward to updates from you.”

Dessa kommentarer kommer jag naturligtvis ta med i nästa revision av mitt CV.

Detta kommer ev. påverka vårsäsongen lite…