Archive for januari 2011

Jag var på väg att skriva ett inlägg om läget i världen, och hur det relaterade till att ngn i mitt grannskap försökt kompostera en mikrovågsugn, samt det rimliga i att ensamstående personer bor ensamma i villor som värms med el till rörligt pris, lägger 3k/månad på mat och 2.5k/månad på telefon och internet. Men jag ska skriva om mitt mjölksyratest istället.

Tack vare Citygyms sponsring så hade jag plötsligt lite friskvårdsbidrag att ta ut under 2010. I brist på bättre bokade jag upp mig för att mjölksyratest på Aktivitus. Jag gjorde ett sådant för några år sen, då på löpning, och även om jag inte kunde använda träningsprogrammet som ingick då, så kändes det vettigt att ta reda på rätt pulsnivåer nu när man ska tillbringa en segdragen isvinter inne på trainern.

Mattias gissade efter lite funderande att jag borde köra på elitprogrammet (det finns det eller ”motionär”). Sedan fick jag cykla till utmattning. Det är lite speciellt att köra till utmattning. På slutet har man väldigt lite kvar i både kropp och skäl. Under tiden som cyklingen pågick tog Mattias blod och kollade RPE. Puls och kadens mättes kontinuerligt. Nedan kan test-resultatet beskådas.

Jag var inte helt ”nollställd” vid testet, jag hade sedan några veckor kört 2 trainer-pass i veckan, men jag var ändå överraskad över nivån. Vo2Max var i princip identisk med det jag åstadkom på löpning två år tidigare, då i bättre löpform än dagens cykelform. Anaerob tröskel, vilket är väldigt nära både FTP och mjölksyratröskel, på 270W är ett helt ok värde, som enligt Slowtwitch-konsensus räcker för 5h på IM-cykling, om man sitter rätt och har rätt hoj.

Mattias tyckte jag skulle satsa på 3 pass i veckan genom vintern för att få förbättring. Så naturligtvis blev det flytt, sjukdom, resa, jul, jobb, resa och dåliga bortförklaringar så att jag plötsligt knappt cyklat alls sen testet (30e november). Så är det. Bara att ta nya tag.

Nya tag behövs också med vikten. Sympatigraviditet vet jag inte om det finns, men på sistone har jag lagt på mig i samma tempo som Fru Arnström. Det håller såklart inte. Nä, det får bli lite mer (mycket mer), självkränkning på trainern framöver.

Jag följer några halvt slumpmässigt utvalda bloggar, Joe Friel’s är en. Joe Friel är relativt känd inom triathlon- och cykel-kretsar. Han tror också rätt mkt om sig själv antar jag, då han gett ut TRE böcker som heter ”The [sätt in valfri utövare]’s Training Bible”. Inte ens de som uppfann Bibeln gav ut mer än två. Han är ett stort fan av träningspyramiden, dvs. att ju mer bas desto högre topp. Han tycker därför att alla ska ägna vintern och våren åt stora mängder lågintensiv träning. Vilket säkert skulle vara bra, om folk hade obegränsat med fritid (som tex. proffs-atleter har, men inte den genomsnittlige läsaren av Friel’s böcker). Detta är ett av problemen jag har med Friel. Det andra är att han pratar väldigt mkt om egen-påhittade begrepp, som inte helt uppenbart hjälper. Han gör helt enkelt tränandet inför triathlon väldigt tråkigt, när det skulle kunna vara roligt (och MÅSTE vara roligt, om man ska lägga seriös tid på det när ändå huvudsakligen är kontorsråtta eller liknande).

Hur som helst. I hans senaste inlägg pratar han som vanligt om vikten av aerob grundträning, men påpekar svårigheten i att mäta utvecklingen (i motsats till tex. laktattröskel, som är lätt att mäta. Om man bara visste vad laktattröskel innebär, ett ämne för en annan dag). Efter ca en A4 med text lyckas han komma fram till att man kan ta sin snittfart på ett löp-pass (snitteffekt på cykling, han gillar effektmätare) och dela med sin snittpuls. Polar kallar samma sak för löpindex (Polar Running Index). I nästa inlägg ser jag fram emot hur Friel berättar hur man omvandlar sträcka och tid till snittfart…

I ett helt orelaterat ämne så har jag Friel’s ”Going Long” till salu 😉

För ett år sen testade jag Sleep Cycle till Iphone/Ipod. Det funkade nog som förväntat, men hade problemet att det inte funkade 100% på min Ipod, man fick inte släcka skärmen, så jag slutade använda det.

Sen jag skaffade en android-telefon så har jag letat efter ngt liknande. Gentle Alarm testades, men var lite brusigt i interfacet och använde inte rörelsesensorn, vilket kändes tråkigt. Fick av en kollega tips om Sleep as an Droid (pun intended). Det har ett snyggt och enkelt interface och verkar funka. Jag har blivit väckt lite före min deadline de flesta morgnar.

Så här sov jag inatt tex:
image

Nytt år, nya mål. Pga. det återuppväckta löparknät så sätts löpmålen endast för att komma tillbaka till gammal god nivå. I övrigt ska det tävlas mer triathlon.

Om nu inte knyttet ställer till alltihop.

30/4: Lerumsloppet 10km: Sub40

En trevlig bana, ganska lokal. 2010 gick det på 38:27. Är jag i 40-minuters form i år är jag nöjd.
Startade inte, men presterade istället bra på Triathlon Västs klubbtävling.

21/5: Göteborgsvarvet: Sub 1:25

1:25:48 gick det på 2010, i alldeles för varmt väder. Att ta sig under 1:25 blir den uppenbara målsättningen.
Klarade chockerande nog!

19/6: Örserum Triathlon Olympisk: 2:20

Helt taget ur luften, aldrig kört en olympisk distans officiellt, men på träning med bassängsimning har det gått på 2:29 en gång i tiden, sammanfattning, simning, cykling, och löpning. Så låt oss säga 27min för simningen, 1:10 för cyklingen och 42min för löpningen, så hamnar vi på 2:19.
Chrisse berättar att det regnade, så tur jag inte åkte dit.

17/7: Sövde Triathlon 1/2-IM: 4:45

Uppladdning för Kalmar-returen. Simma ska jag göra på 35min. Cykla på 2:35. Springa på 1:35 (ska ta det lite lugnt). Transitions får jag försöka klara av inom tidsmålen.
Klarade med lite marginal.

6/8: Kalmar Triathlon: 10:20

Återigen årets stora satsning. Det finns så mkt från förra året jag kan göra bättre. Simma på 1:05, cykla på 5:30, springa på 3:35, byta om 10min. Kan gå.
DNF efter cykelhaveri

8/10: Gbg Marathon: Sub3

I år ska jag inte slarva bort löpningen efter Kalmar.