På Slowtwitch är det ett återkommande tema att filma eller fota sig själv och bli bedömd. Primärt inom simning och cykling. Jag har själv gjort detta för simning, beskrivet i ett tidigare inlägg. Med allt mer tid på trainern med tempohojen kände jag att det var dags att se till att aero-positionen var optimerad också.

När jag skaffade hojen gjorde jag en ordentlig kroppsmätning för att använda på Competitive Cyclist. Med dessa värden valde jag ram-storlek, och inställningar för cykeln, och tänkte därmed att allt var ok. Detta var min position då:

”Experterna” på Slowtwitch fick bedöma denna. De var inte nådiga.

Det första svaret är alltid ”Your seat is too high”, oavsett om det var sant eller inte. I mitt fall var det väldigt sant, insåg jag plötsligt själv. Jag har förr alltid använt häl på pedal-metoden för att sätta sadelhöjden. Nu hade jag 3cm luft mellan fot och pedal. Den andra kommentaren var att min rundade rygg fångade mkt vind, men också att den gav en kurvatur i nacken som inte var hållbar. Och jag som tyckte jag såg ut som Lance…

Till saken hör att jag sen i höstas kämpat med löparknä, och det kan knappast ha hjälpts av att jag kört trainern med fullt sträckt ben. Och på Kalmar Triathlon i somras hade jag svåra smärtor i nacken, ngt som jag trodde berodde på för lite träning mer än ngt annat. Så deras råd kändes plötsligt rätt så vettiga.

Sänka sadeln är enkelt, platta ut ryggen är svårt, men skillnaden i känsla i nacken kom direkt. Min kurviga rygg har ju sin orsak i min generellt dåliga hållning, så nu kanske jag till slut har ett incitament att komma tillrätta med det.

Hur som, här är min nya position, med konturen av den gamla synlig för jämförelse:

I ett nummer av Kadens nyligen så kollades olika ”Bike fit”-ställen upp. Det kostar från ganska dyrt, 1000kr, till dyrare, drygt 2000kr. Kanske får man vad man betalar för, men vill man inte betala alls så tror jag inte detta är ett helt dumt alternativ.

5 Responses to “Your seat is too high”