Fortsättningen på sub10-satsningen var/är att ta fram en strategi samt en handlingsplan. Det är två saker som går in i varandra rätt mkt, men tanken är att på olika nivåer definera hur man ska ta sig till målet.

Strategin

Strategin för mig får adressera mina svagheter & hot.

 • Skadefri & frisk
 • Gå ner i vikt
 • Uthålligare

Sedan Svaghet: Blir lätt sjuk har jag fortsatt att bli sjuk. 14 sjukdagar i januari är rätt eländigt. Mina initiala försök till vila, hygien, etc. slog inte igenom fullt ut. Till slut, efter en speciellt fantastisk helg, så började jag misstänka att min hälsa var hårt bunden till min stressnivå, som pga. jobbet (och inte grabben) varit på väg att urarta. Nu har jag lyckats ta tag i det och mår väsentligt mkt bättre, får hoppas det håller i sig.

Efter sista sjukan, som iofs var en fördelaktig vinterkräksjuka (-3kg på 3 dagar är mkt bättre resultat än vad löpning och morötter kan åstadkomma), så fick jag löparknä-känning när jag försökte komma igång igen, så jag skärpte mig och kom igång med prehaben.

Nu har jag lyckats träna bra i två veckor, och känner mig direkt mkt starkare. Sköna 5min/km-rundor med barnvagn och nya rekordserier i simningen!

Handlingsplan

Handlingsplanen då, de exakta saker man ska göra för att följa sin strategi och uppnå sina mål:

 • Kontinuitet framför enstaka hårda pass (inga löp eller cykelpass “på gränsen”)
 • Regelbundet gym (prehab)
 • Långpass på cykel som transport (cykling till släktbesök tex.)
 • Schemalägg långpass långt i förväg för familjens skull
 • Regelbundet OW-sim (Härlanda Tjärn varje lördagmorgon from. juni tex)
 • Transportlöpning t/r jobbet
 • Träningsläger?

Här känns det som om jag kommit en bit på väg. Utan att köra ihjäl mig har jag tränat regelbundet i 2 veckor, emellanåt med tunga ben, men aldrig så det känts som om jag tränat mig på väg till sjukdom. Maria har skaffat TRX-band, vilka faktiskt ger mig ett riktigt bra ben-prehab-pass hemma (alltid en bonus om träning kan göras hemma efter grabben gått och lagt sig). Transportlöpning är nerlagt för tillfället, morgonträning var aldrig en favorit, i mörkret blev det etter värre, och nu är det rätt tråkigt väglag.

Efter positiva indikationer om ekonomin för 2012 så bestämde jag mig för att unna mig en ”party-resa” (den första jag ngnsin gjort ”på egen hand” (=utan flickvän/fru)) så jag ska hänga med ett stort gäng från klubben till Fuerteventura och förhoppningsvis klara av alla långpass på en vecka. Nu blir utmaningen att komma i en hyfsad cykelform till dess, gårdagens trainer-pass antyder att benen inte är ”där” ännu.

One Response to “Ironman sub10: Strategi & Handlingsplan”

 • lennart:

  Som vanligt en genomtänkt handlingsplan.
  Jag uppskattar 1:a punkten i strategidelen.
  Lycka till och var rädd om Dig.
  Pappa