Den gångna helgen var det dags för Sövde Triathlon, en tävling jag gjorde förra året som genrep för Kalmar. I år var inställningen mer osäker, jag visste inte riktigt vad jag ville få ut, mer än ett kvitto på att träningen gett resultat.

På väg upp ur vattnet

Uppladdningen blev därefter. Jag följer i år ett riktigt träningsprogram från Aktivitus, och hittills har jag väl lyckats hyfsat med att följa det. Denna vecka var jag pga. utlandsresa tvungen att göra två kvalitétspass på torsdag och fredag inför tävlingen, inte helt optimalt. Jag hade dessutom ett 2h-pass löpning i benen från tisdagen, ngt jag ännu inte är van vid. Sammanfattningsvis var jag inte helt pigg i kroppen, ngt som inte blev bättre av att lillgrabben hade ont i ögonen och låg vaken och skrek ett par timmar på natten.

Utan support från Maria blev det lite virrigt. Glömde vattenflaskorna, så jag fick köpa några från Venkanto. Blev lite sen i förberedelserna, men det var funktionärerna också, så starten blev försenad, men till slut kom vi iväg.

Simningen var det vanliga slagsmålet, jag har inte ngn riktigt bra teknik där. Jag sluggade och följde fötter, men upptäckte att det gick snabbare när jag simmade snyggt själv. Svalde lite grumligt vatten och blev orolig för illamåendet, men plåtmagen höll. Kom upp ur vattnet rätt långt fram efter 31 minuter, ngt bättre än fjol.

Fångad med en Kalmar-kändis

T1 gick bra, inget krångel med strumpor och nummerlappen höll. Tokhög puls ut på cykeln, men den sjönk ner mot 160 rätt snart. Sövde är dock en jobbig bana. Asfalten är långa bitar rent eländig och det går upp och ner hela tiden, vilket stör tempot när tyngre och lättare cyklister vill om eller blir omkörda. Först efter halva cyklingen kom jag in i mitt eget tempo, men då hade jag redan bränt benen lite. Lyckades också klämma ut energi-gel i handen, så jag fick svårt att släppa styret. Hur som, efter 86km (banan är av okänd anledning kort), var det över på 2h24, dvs fullt godkända 36km/h i snitt.

In på upploppet, omedveten om kameran

T2 blev lite krånglig. Skorna med snabbsnörning gav upp kvällen före, och det fanns inte tid att byta snören, så det fick bli manuellt knytna distansskorna. Med klistriga fingrar tog det onödigt med tid, men till slut kom jag iväg, i rygg på första dam. Hon drog dock inte ifrån, så i 3km växeldrog vi i 4min/km. Det var dock aningen för snabbt för mig, började få krampkänning i framsida lår, så jag släppte av lite. Hittade en skön egen rytm på aerob tröskel och tog varven på 21:30, 21, 22, 22:30, 1h27 totalt. Såg till att inte hamna i ngn spurtduell och log mot målkameran, 11min före förra årets tid.

Fick vänta nästan 10min på nästa klubbkompis, så det kändes som ett bra kvitto. Var också krämpfri, ett fint tecken på att jag i år är starkare i kroppen.
Några lärdomar dock:

  • Måste lära mig simma med min riktiga teknik i tävlingssammanhang.
  • Träna nacken för tempopos, nu klarade jag 1h30 innan det började bli rejält obehagligt.
  • Gel ska vara i en flaska som inte kladdar.
  • Gel ist för energikakor funkar mkt bra.
  • Det går att cykla utan strumpor, men jag frös om fötterna. Är det under 20 i Kalmar blir det strumpor då med.

Nu laddar vi om för avslutande 4v träning inför den här galenskapen vi håller på med.

Nu ser jag kameran

One Response to “Sövde Triathlon 2012”