Recept

Internet är fullt av Rune-kakor-recept, i mina stoppade jag:
100g mandel, hackade
100g hasselnöt, hackade
100g solroskärnor
1dl grädde
1dl sirap
1dl socker

Detta ger per 100g: 46g kolhydrat, 12g protein, 42g fett, 609kcal
Runekakor
Och de är fantastiskt goda. Ska dock endast utnyttjas i nödfall. Med tanke på att prognosen säger regn och blåst för helgens cykling Halmstad t/r så känns det som att det riskerar att bli lite nödfall då.

När det gäller frukost är jag en extrem vanemänniska (det är väl iofs inte ovanligt), och har i alla år ätit fil+müsli, ngn smörgås (gärna med ägg+kaviar) och ett glas juice om det är goda tider.

Efter ett besök på Egg & Milk (och ett annat besök hos min anglofierade bror) så har jag fått upp ögonen för amerikanska pannkakor. Lite mindre, lite luftigare, mkt sötare (speciellt om man skippar nyttiga sylt-pålägg och kör på renare socker-former som honung eller sirap). Man blir lite däckad första timmen, men inför en rejäl cykeltur så behöver det inte vara fel (även om frun min har åsikter om kolhydrat-laddning på den nivån).

Ett recept jag hittade ngnstans, lätt modifierat till att bli en rejäl portion för en hungrig person:
2dl vetemjöl
2tsk bakpulver
0,5tsk salt
2msk socker
1 ägg
2dl mjölk (röd eller värre, men det visste du redan)
2msk smält smör

1. Blanda torra ingredienser
2. Vispa ihop blöta ingredienser
3. Vispa ner det torra i det blöta
4. I en medelvarm panna, häll i en klick stor som en våffla ungefär
5. När det är bubbligt på ovansidan är det lagom att vända

Servera med valfritt tillbehör. Sylt, grädde, honung, sirap (helst lönnsirap kanske). Kom ihåg att dricka ordentligt, denna mängden kolhydrater binder mycket vätska.


I min familj så var semle-ätandet väldigt regelstyrt. De åts på tisdagar, efter kvällsmaten (som vanligtvis var soppa), med start på fettisdagen och slut på sista tisdagen före påsk. Mamma bakade bullarna, vi bröder turades om att fylla dem. Den som gjorde fyllningen fick välja semla sist. Det finns mkt taktik i hur man lägger mest fyllning i semlan som ser minst ut.

Länge var jag upprörd över svenskarnas allmänna ätande av semlor från strax efter jul, fram till fettisdagen. Sedan var plötsligt semlorna borta när de egentligen SKULLE börja ätas.

Jag har senare fått lära mig att det antagligen var vi som gjorde ”fel”. Semlor äts INFÖR fastan för att ha ngt att ta av, inte UNDER fastan, som vi gjorde (inte för att ngn i Sverige skulle få för sig att dra ner på ngt annat bara för att de äter semlor).

I år bakade jag för första gången egna, med min mors recept. Det ger en liten kompakt bulle med god smak som passar utmärkt för att servera med varm mjölk, så kallad ”hetvägg”.

Recept på Semlor, 16 st:
100g smör
3dl mjölk
50g jäst
1/2tsk salt
1dl strösocker
1 ägg
1/2tsk hjorthornsalt
1l vetemjöl (drygt 600g)
Att pensla med: 1 ägg

1. Smält matfettet och häll i mjölken. Den ska vara fingervarm, 37°C. Smula sönder jästen i degbunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, ägget, hjorthornsaltet samt 2/3 av mjölet och blanda väl.
2. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl, täck bunken med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur minst 20 min. och på varm plats (värmeskåp) minst 10 min.
3. Arbeta degen några minuter i degbunken, ta upp den på bakbordet och knåda kraftigt ett litet tag. Dela degen i 16 lika stora bitar och rulla dem på bakbordet med lätt kupad hand. Tryck hårt i början och lätta sedan på handen när bullen är slät och rund.
4. Lägg bullarna med 3 – 4 cm mellanrum på bakplåtspapper. Lägg på bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Pröva om de är färdigjästa genom att trycka lätt med fingret på en bulle. Fördjupningen som bildas ska snabbt gå upp, om inte, låt bullarna fortsätta jäsa.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Var lätt på handen!
6. Grädda bullarna i 8 – 10 min i 250°ugnsvärme, tills de fått fin färg och känns lätta och porösa. Låt bullarna kallna under bakduk.

Fyllning:
1. Skär av ett lock och gröp ur inkråm så att det blir en bra grotta.
2. Riv så mkt mandelmassa du vill och blanda med inkråmet, tillsammans med en skvätt varm mjölk. Häll/lägg blandningen i bullarna.
3. Vispa grädde (relativt hårt) och lägg på, lägg sedan på locket.
4. Applicera florsocker ovanpå alltihop. Jag föredrar en liten en-kopps-te-sil (nätmodell) som ger ett fint jämnt lager.
5. Servera antingen som den är, på en assiett, eller i en djup tallrik/skål med varm mjölk.