Övrigt

Jag verkar ha glömt att blogga på ett tag (sen Kalmar). När jag sitter om 40-50 år och försöker minnas kan det antyda att inget hände på 8 månader, det är ju inte riktigt sant, så här är en lista på blogginlägg jag borde ha skrivit:
Read the rest of this entry »

Den gångna helgen var det dags för Sövde Triathlon, en tävling jag gjorde förra året som genrep för Kalmar. I år var inställningen mer osäker, jag visste inte riktigt vad jag ville få ut, mer än ett kvitto på att träningen gett resultat.
Read the rest of this entry »

Jag fyllde visst år igen, så det är dags för den årliga sammanfattningen. Tredje året i rad, börjar likna kontinuitet!
Mitt 34e levnadsår lyckades som väntat inte toppa det föregående, men helt åt skogen gick det inte ändå.
Read the rest of this entry »

Jag har i veckan följt en insändar-debatt i GP med visst skräckblandat nöje. Det är imponerande hur människor som lyckats

  1. lära sig läsa och skriva
  2. skaffa körkort
  3. skaffa en GP-prenumeration

ändå litegranna fallerar i logik-centrat.

Vi börjar med Lennart Bengtsson, GP 18/9:
Read the rest of this entry »

För ett år sen testade jag Sleep Cycle till Iphone/Ipod. Det funkade nog som förväntat, men hade problemet att det inte funkade 100% på min Ipod, man fick inte släcka skärmen, så jag slutade använda det.

Sen jag skaffade en android-telefon så har jag letat efter ngt liknande. Gentle Alarm testades, men var lite brusigt i interfacet och använde inte rörelsesensorn, vilket kändes tråkigt. Fick av en kollega tips om Sleep as an Droid (pun intended). Det har ett snyggt och enkelt interface och verkar funka. Jag har blivit väckt lite före min deadline de flesta morgnar.

Så här sov jag inatt tex:
image

image

image

image

image

Det är lite kul att kolla statistiken för bloggen. Av de som inte är familj och kollar regelbundet kan man se att folk för det mesta är ute efter träningsprogram för triathlon, eller recept på runekakor. En del sökningar på mazariner är det också. Mitt främsta inlägg om mazariner, här, är nog det som drar till sig flest positiva kommentarer också.

Här är tre från den senaste veckan:
”Can I just say what a relief to discover someone who truly knows what theyre talking about on the internet. You genuinely know how to bring an trouble to light and make it important. More folks need to read this and realize this side with the story. I cant think youre not more well-known simply because you genuinely have the gift.”
”good post, added you to my RSS reader. FeedBurner likes you”
”Fantastic post, I really look forward to updates from you.”

Dessa kommentarer kommer jag naturligtvis ta med i nästa revision av mitt CV.

För en tid sedan satte jag ju igång med The primal challenge. Som så ofta blev det en ambitiös och noggrant uppföljd start, följt av tappat intresse. September blev en innehållsrik månad ändå, och det är emellanåt jobbigt att vara fokuserad på för många saker på en gång.

Jag började iaf med ett diagram för att varje dag följa upp på hur jag efterlevde de 10 reglerna:
1: Eat Lots of Plants and Animals
2: Avoid Poisonous Things
3: Move Frequently at a Slow Pace
4: Lift Heavy Things
5: Sprint Once in a While
6: Get Adequate Sleep
7: Play
8: Get Adequate Sunlight
9: Avoid Stupid Mistakes
10: Use Your Brain

1 & 2 följer jag i princip varje dag. Fru Arnström är ju redan lchf:are, så att äta mkt bra mat gjordes redan. De 2-3 200g Marabou-chokladkakor jag lyckades sätta i mig per vecka förr, har blivit utbytta mot Ica:s 70% Fairtrade som jag delar med frun. Frukostmackorna på jobbet, med lätta och marmelad, undviker jag alla dagar som inte ska avslutas i bassängen eller på cykeln (det kan diskuteras om de behövs då heller). Har jag köpt snacks har det varit blandat naturgodis eller ölkorv istället för godis & chips.

3an följde jag slaviskt i början. Jag gjorde allt mitt joggande under 75% av max. Då drog jag plötsligt på mig mitt gamla löparknä igen. Hypotetiskt sett kanske farten blev lite för låg, jag sprang med för dålig teknik. Men vi ska inte skylla bort en rejäl stelhet i musklerna på farten heller iofs. Nu har jag kört med rörlighet och stretch och hoppas väl komma igång med löpandet igen, så får vi se hur jag lägger upp tränandet.

4an har jag också tagit tag i. En del i mitt löparknä är ju muskel-obalanser som ligger latent, och jag har förr haft framgång med rehab/prehab-träning för detta, så nu har jag satt igång med det igen. Inget överdrivet, en genomkörare 1g/v, men det är sannolikt bra för helheten. Nu har ju även triathlon-världen fått upp ögonen för att lite styrka kanske kan vara bra: Maybe We Should Be Squatting (New Paper. VERY Interesting.).

5an är lurigare. Jag springer ju inte just nu. Har dock sprintat i poolen istället, och tillsammans med den löpskolning jag försökt ägna mig åt kan man ju låtsas att jag följt tanken med det iaf.

6an är alltid ett svårt ämne för mig. Ev. behöver jag inte så mkt sömn, men snarare är jag bra på att dra igång hjärnan så fort jag vaknat till ngn gång. Jag behöver helt enkelt en väldigt stressfri tillvaro för att sova som bäst. Att bjuda på lägenheter, veckopendla till Schweiz, springa på ultraljud, hålla fri-sinnade utvecklare i korta tyglar, och fundera på examen är inte direkt stressfritt nog för att jag ska sova gott till klockan ringer. Fokus är alltså på att försöka reducera antalet stressmoment så att det blir hanterbart.

7an får jag nog ge mig underkänt på. Ett badminton-pass och en kränkar-runda med Per är väl det närmaste. Kan knappast räknas.

8an… Det är nog dags att gå på D-vitaminet igen. Ibland skiner solen i Sverige, väldigt sällan då jag har tid att vara ute i den.

9an är ju väldigt svår att veta. Man vet när man redan gjort ett dumt misstag, det är svårare att veta när man undvek det. Ngn gång har jag tagit det lite extra lugnt när jag känt mig hängig och halva kontoret snörvlat.

10an. Ja emellanåt. Man borde verkligen… och så vidare. Vissa dagar kräver jobbet intellektuell ansträngning, oftast är ansträngningen av andra slag. Massa bra idéer om vad man BORDE göra har man ju såklart.

Sammanfattningsvis kanske 6 av 10 då.

En gång i tiden fick jag för mig att det vore smidigt med ett kreditkort. Handla allt på detta och betala en månad senare, och därmed tjäna några kronor på räntan. En normal månad kanske 5000*0.01/12 = 4kr. Sen sänktes ju räntan på sparkonton så att ”vinsten” försvann, och sedan orkade jag inte få massa fakturor, så jag slutade använda kortet.

Eftersom jag har lite för många plastkort ville jag nu göra mig av med detta, så jag ringde banken. De upplyste mig om att jag kunde ju bli nyckelkund, så fick jag i princip kortet gratis. Jag skulle tänka lite på detta. Som nyckelkund betalar man 39kr/månad för VISA-kort, mastercard, samt internetbetalning. Är man inte nyckelkund, och skippar mastercardet så går det loss på 34kr/månad. Töntiga summor, men jag ville inte ha ett kreditkort jag riskerade att tappa bort, så jag ringde för att säga upp detta.

Efter 30 minuters telefonkö (jag var nr 1 hela tiden, men nyckelpersonen på andra sidan hade väl fikarast) fick jag presentera mitt ärende. Men så enkelt var det inte. ”Banken rekommenderar att man har ett annat kort än det som är kopplat till lönekontot, mtp. alla kort-bedrägerier”. Jotack, sa jag, det var ju bl.a. därför jag ville säga upp det. Jag har hellre ett VISA-kort kopplat till mitt ganska tomma lönekonto än ett kreditkort med ganska stor tillgänglig kredit, om jag nu ska bli utsatt för bedrägeri.

Sen var det ju frågan om årsavgiften som redan var betald. Den ska jag enligt avtalet få tillbaka, så de satte in pengarna på kortkontot, som de sedan avslutade. Oh yes. Nu får jag ev. en avi jag kan lösa in på ett bankkontor. Och sånt brukar ju vara gratis.

Jag börjar bli som farmorsgenerationen. Handla ska man göra för pengar man har. Allt blir så mkt enklare då.

Fru Arnström är ordentligt inne på mkt av det Mark Sisson snackar om. Hon är inte ensam. Min polare Ashkan är det också. Colting är ju den förste någorlunda kända primalen i Sverige, hans polare Jojje är kanske den mest vokale i tränings-blog-Sverige just nu. Och nu har Johan Lundin gjort comeback, persat på HIM-distansen, och tydligen bytt ostmackorna mot ägg & bacon.

En månad utan träning har visat för mig att jag är dålig på att hantera min kropp i ngt slags stabilt läge. Det behövs nya principer, och idag sätter Mark igång med en 30-day challenge. Första steget är att tala om att man tänker ta sig an utmaningen. So here goes!