Det har varit tre hårda veckor, först med träningsläger (som kommer rapporteras om tids nog), sen ännu en hård träningsvecka på hemmaplan, följt av en jobb-vecka med Schweiz-resa. Men nu finns det en paus som annars skulle ha tillbringats med att nervöst springa på toa en gång i kvarten (ledtråd).

De som känner mig vet att jag är en stor anhängare av mazariner i 4-pack. Ett beroende som startade under Chalmers-tiden, då jag upptäckte att närbutiken Willys Hemma sålde mazariner i 4-pack för 10kr. Ett sådant räckte normalt sett till två koppar kaffe (= en förmiddag). Ngn urspårad dag kan det ha gått två 4-pack på under 24h. Dessa billiga mazariner (att jämföra med ca 11kr styck i konditoridisken) tillverkas nu av en rad olika leverantörer; GodBiten, Delicato, Willys, Ica m.fl. Delicato kostar mer än de andra, men mazarinerna går ej att skilja åt.

Inför det stundande prinsess-bröllopet så har Delicato lanserat en ny variant, Blåbär Hallonmazarin, där reklamen poängterar att de är gjorda med smör. Nyfiken kollade jag innehållsförteckningen på de vanliga mazarinerna (dessa från Ica):

 • Margarin (raps, kokos- och palmolja, vatten, emulgeringsmedel, arom, A- och D-vitamin, färgämne)
 • vetemjöl
 • aprikoskärnmassa (aprikoskärnor, socker, glukossirap, aromer, konserveringsmedel)
 • heläggsmassa
 • socker
 • florsocker
 • fondantpulver
 • vatten
 • invertsocker
 • emulgeringsmedel
 • palm- och shea-olja
 • krämpulver (stärkelse av majs och potatis, socker, färgämne, arom)
 • bakpulver
 • arom
 • konserveringsmedel
 • kärnmjölkspulver
 • vassle-pulver
 • emulgeringsmedel

En viktig notering: Dessa KAN innehålla spår av mandel. För att tydliggöra min poäng kommer här samma lista, med alla ingredienser som INTE har att göra med att det är en produkt det handlar om.

 • vetemjöl
 • socker
 • florsocker
 • vatten
 • bakpulver

Kort sagt, det är mkt spännande i billiga mazariner, endast 5 av 18 ingredienser kan anses vara essentiella. Men inget smör och inga mandlar (det är värt att poängtera här att Delicatos vanliga mazarin är mandel-baserad, i motsats till andra billiga mazariner).

Nu till de nya bröllops-mazarinerna:

 • socker
 • smör
 • vetemjöl
 • ägg
 • mandel
 • blåbär
 • hallon
 • glukossirap
 • stärkelse
 • vatten
 • salt
 • bakpulver
 • förtjockningsmedel
 • konserveringsmedel

14 ingredienser, varav endast 4 finns där för att det trots allt handlar om ngt som ska tillverkas, lagerhållas, och säljas.

Nu har jag också provätit. De billiga mazarinerna får nog ses som en påse 5.90kr/hg-godis. Gott för stunden, men man anar att det inte är bara naturligheter man äter. Bröllopsmazarinerna ligger mkt närmare en konditori-upplevelse. De är också 250% dyrare. Men då kanske man äter dem med lite mer andakt.

Nu ska jag iväg och utnyttja att det faktum att jag håller igen på mazarinerna nuförtiden gjort att jag är 3kg lättare än när jag satte personligt rekord på Göteborgsvarvet 2007. Vi får se hur långt det bär, som vanligt har jag hjärnhinne- och lunginflammation, samt ont i varenda muskel. För att inte tala om att solen skiner och det är över 20 grader varmt. Ett glas vatten till kanske…

One Response to “Mazariner”